Tuesday, September 4, 2012

pilihanmu?

Bismillahirrahmanirrahim...

tertarik dengan satu situasi..

***
A : weh, aku ada masalah ni.. hang boleh mai tolong aku tak?
B : ya ka?..astaghfirullah..hang kat mana? sat lagi aku sampai..

A : thanks la bro.. kalau tak dak hang, memang abih la aku tadi..
B : no prob laa.. itu la gunanya kawan.. small matter la..

***
A : abang, tolong mak sat.. mak nak masak ni, tak cukup bahan..sat lagi ayah hang nak balik makan..
B : laa mak ni... abang baru nak rehat.. suruh la adik nu..
A : kan panas ni, kesian la adik..dia naik basikal.. abang naik motor ok sikit.. bukan jauh mana pun kedai tu..
B : haa tau pun tak jauh mana kedai tu.. boleh ja naik basikal.. naik motor pun kena panas lagu tu jugak la.. suruh adik nu.. abang penat ni..
***

see?? ini cuma satu situasi kecil... banyak lagi situasi lain, yang seangkatan dengan apa yang saya cuba gambarkan ini.. lebih sebulan saya di rumah.. menjadi peneman setia mama.. dalam masa sama memerhati sekeliling.. meneroka perkembangan kampung halaman sendiri, mengamati perubahan adik-adik, menyelami tangkai hati insan-insan tercinta di rumah.. inilah antara situasi yang dapat saya tangkap, situasi yang paling jelas..
bukanlah saya pointkan pada sesiapa..tidak.. ini secara general..


“Janganlah kamu berkata kepada keduanya (ibu bapa) dengan perkataan ‘ah’ dan janganlah pula kamu mengherdik mereka. Bercakaplah kepada mereka dengan perkataan yang mulia.” (Surah al-Isra’, ayat 23)


ya!
saya mengaku dan bersetuju..betapa pentingnya dan Islam juga menekankan supaya kita menjaga hubungan sesama manusia.. ukhwah fillah katanya.. baik, betul tu..
tapi, dengan manusia mana yang patut kita utamakan?
antara kawan dan ibu, siapa lebih utama?

banyak yang berlaku, bila dengan kawan, kita sampai sanggup ketepikan ego diri.. bersusah payah menjaga hati.. nyah dahulu kemahuan hati, asal kawan tidak menjauh dan terasa hati dengan kita.. depan kawan, kadang pijak semut pun tak mati.. semut siap ketawa geli-geli..

bila dengan mak sendiri.. mak suruh sikit, cebik.. mak berleter sikit, bentak.. mak mintak tolong sikit, ada saja alasannya.. habis bergelak ketawa di luar, balik melepaskan ammarah di rumah.. ada saja yang tak kena.. kononnya mak kenalah faham kita.. dia kan mak..

haih..mak tak ada perasaankah? apa tanggungjawab mak hanya untuk jaga perasaan anak-anak kah? jagaaaa sampai dia tiada, tak pun anak pergi dulu sebelum dia?
percayalah, mak tak mintak lebih dari kita.. cukuplah kita sejukkan hati mak dengan menjadi anak soleh/solehah di matanya..
sejuuk hati..sejuk juga perut mengandungkan..

jangan hanya nak menyesal bila sudah tiada..masa tu, semua dah tak guna..

wallahualam..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...